Här hittar du vanliga frågor och svar om kaffekvarnar.

Kvarnen maler dåligt/mindre kaffe malet?

Svar: Har du ändrat till en annan typ av bönor? Det finns olika konsistens och densitet hos olika bönor vilket innebär att du kan få mindre eller mer förmalt kaffe.


Statisk behållare när kaffe mals, är det normalt?

Svar: Ju mer rostat kaffe, desto mer kaffe sitter på behållarens väggar, vilket uppfattas som statiskt.


Varför blir det kaffedamm när jag maler kaffe?

Anledningen till detta är statisk elektricitet som tyvärr uppstår när själva bönorna males.

All malning av kaffe ger statisk elektricitet i mer eller mindre grad. Detta beror på att statisk elektricitet uppstår när de malda kaffepartiklarna gnuggar mot varandra under själva malningen för att inte malas snabbare än nödvändigt. Detta minskar statisk elektricitet något, men inte tillräckligt för att ta bort den.

Om din kvarn har en behållare för malet kaffe tillverkad av metall så kommer kaffedammet lägga sig på behållarens väggar och inte flyga runt.

Tips för att minska kaffedammet som flyger runt: Ha några droppar vatten över bönorna innan du maler och rör om med en tesked så att dropparna fördelas runt. När malningen är klar, vänta lite, en minut eller två innan du tar ut behållaren med malt kaffe. Den statiska elektriciteten försvinner sakta men säkert och det hjälper lite. Efter att bönorna har malts och behållaren har tagits bort kan du slå behållaren lätt på bänken. Då faller en del av kaffedammet ner till det malda kaffet och lite mindre flyger runt när locket öppnas.