Valde Wilfa värmepump med marknadens bästa garanti

Med Wilfas kraftfullaste värmepump är familjen i Sandefjord redo att njuta av svala sommardagar med luftkonditionering. Dessutom kan de se fram emot jämnare och betydligt billigare uppvärmning till vintern.

– Eftersom elpriserna i södra Norge har ökat har vi tjänat in den här värmepumpen på tre år. Alla besparingar på elräkningen efter det blir ren nettovinst. Därför ville vi investera i en värmepump så snabbt som möjligt för att ha den klar i god tid innan hösten och som en bonus kan vi använda den som luftkonditionering nu över sommaren, säger Sigurd Skjefstad.

För samtidigt som de flesta förknippar värmepumpen med uppvärmning kan den lätt också användas till det motsatta: istället för att blåsa in varmluft i huset dras den varma luften ut.

– Det är väldigt skönt att kunna kyla ner huset de varmaste sommardagarna, speciellt på eftermiddagen och kvällen när man kommer in från värmen och barnen ska sova. I Sandefjord har vi också flest soliga dagar i hela Norge, säger Sigurd.

Liksom de andra värmepumparna från Wilfa har Svalbard Extreme ett kol- och jonfilter som renar luften och tar bort dålig lukt och bakterier – perfekt vid stekos eller vedeldning. Ett HEPA-filter är effektivt mot pollen så länge det rengörs regelbundet.

Ökade elräkningar och eldning

Det var ändå i första hand för vintersäsongen som han hade börjat undersöka olika värmepumpar när han kom i kontakt med Wilfa. Småhuset från början av 1950-talet har tre våningar och källare och är inte särskilt välisolerat. Särskilt på första våningen, som också är där familjen tillbringar större delen av sin tid, har det varit utmanande att hålla en tillräckligt bra temperatur med element.

Det har gjort att mycket el har använts – och mer och mer ved.

– I januari 2021 hade vi en förbrukning på 4 300 kWh. Då blev elen både tre och fyra gånger så dyr, och vi blev bättre på att spara där vi kunde. I januari i år klarade vi oss därför med 2571 kWh. Men då sköt vi också in tre gånger mer ved än normalt, och fick liksom många andra gå ut mitt i vintern för att få mer. Då var virket både dyrare och av sämre kvalitet, säger Sigurd.

Förutom det ständigt stigande priset har elementen och braskaminen också gjort det svårt att hålla en jämn temperatur.

– Elementen lyckades inte hålla vardagsrum och kök på mer än 16-17 grader när vi kom ner på morgonen. Om inte någon gick upp en lång stund före de andra hann vi inte bli ordentligt varma innan det var dags att gå till skolan och jobba. Värmen var också mycket centrerad kring kaminen och dåligt fördelad i rummet.

Många hus är dåligt isolerade

Det är det slut på nu när Wilfa Svalbard Extreme hänger på väggen. Wilfas kraftigaste modell har en effekt på 7,2 kWh, och är avsedd just för större hus som inte är särskilt välisolerade – vilket gäller de allra flesta bostäder byggda före 2000.

Vilken modell som bäst möter dina behov beror på området som ska värmas och kylas, vilket klimat du bor i och var du kan och ska placera värmepumpen. Hos familjen i Sandefjord var det glasklart för försäljnings- och produktchef Bjørnar Westerås på Wilfa värmepumpar att de borde gå för den vägghängda toppmodellen. I det öppna vardagsrummet och köket kan värmepumpen blåsa ut den varma eller kalla luften i rummet, där den fördelas jämnt utan större hinder, och även fortsätta ut i hallen och uppför trapphuset.

Golvmodellerna skickar luftflödet längs golvet, och kan därför vara lämpliga om du har särskilt kalla golv.

Ensamma med sju års garanti

– Även om det inte är någon idé att ha en värmepump med onödigt hög effekt, så får den åtminstone inte vara för liten. Då kommer det väldigt ofta gå på ”full motor”, vilket kan liknas vid en bil som drar ett lite för tungt släp. Det ger slitage och ofta också en högre ljudnivå, säger Westerås.

Wilfa Svalbard Extreme har ett eget tyst läge, är mycket energisnål och manövreras via fjärrkontroll eller app. Det gör att du även kan reglera temperaturen på väg hem från jobbet eller semestern. Ett kol- och jonfilter renar luften och tar bort dålig lukt och bakterier.

En viktig anledning till att familjen valde Wilfa var att de är de enda på den norska marknaden som erbjuder sju års garanti.

– Förutom hjälp med att välja rätt värmepump fick vi även mycket goda råd för placering av både inomhus- och utomhusdelarna. Här finns det mycket att ta hänsyn till, så du får bästa möjliga effekt och bra lösningar som också tar hand om det estetiska. Installatören såg lösningar vi aldrig skulle ha sett på egen hand, säger Sigurd Skjefstad.

Våra modeller