VÄLJ RÄTT BLENDER FÖR DITT BEHOV

Att hitta en blender som passar dig och dina behov är inte helt lätt. Det finns nämligen ett hav av olika blenders och en drös av olika funktioner. Vi på Wilfa har därför sammanställt några tips som gör det lättare att välja – så att blendern blir en bra investering.

KÖKETS MEST MÅNGSIDIGA VERKTYG

Blendern är ett av kökets mest mångsidiga verktyg. De flesta använder den för att göra smoothies eller krossa is, men ofta stannar det bara där tyvärr. En bra blender kan förenkla ett antal olika uppgifter i köket: Det kan vara våffelsmet, barnmat, soppor, såser, pesto, dipp, varm choklad, mandelmjöl, havremjöl och mycket mer.

Blenderns egenskaper och användningsområden

1. Blenderns kanna

Blenderns storlek är avgörande för hur mycket du kan mixa. En familj på fyra som får en smoothie på ca. 3 dl vardera, behöver en relativt stor kanna.

Kom ihåg att färdiga smoothies tar mindre plats än ingredienserna som ska blandas. Du bör därför välja en kanna som rymmer cirka 50 procent mer än önskad mängd smoothie.

När det gäller kannans produktionsmaterial har de olika materialen olika kvaliteter och bör anpassas efter dina behov.

De flesta blenders med glaskannor fungerar bra för att krossa is och andra hårda ingredienser, men de tål inte höga temperaturer och stora temperatursvängningar. Om du har gjort dig en kall smoothie och sköljer kannan i varmt vatten kan den spricka. Blandningar över 60 grader kan också få glaskannan att spricka.

Det är ofta klokare att välja en borosilikatkanna, den är gjord av ett värmebeständigt glas som tål upp till 90 grader och stora temperaturskillnader.

Om du behöver ännu högre temperaturer bör du välja en kanna av tritan -plast. Dessa kannor tål upp till 100 grader.

Vissa kannor är gjorda av vanlig plast. Dessa fungerar också för vissa ändamål, men är ofta dåliga när det gäller att krossa is och andra hårda ingredienser.

2. Blenderns motoreffekt och hastighet

En blenders  motorstyrka anges i watt (W) och varierar från ca. 500 watt till 2000 watt.

Hastigheten anges i RPM (varv per minut) och varierar från 10.000 – 40.000 RPM utan ingredienser. Ju högre dessa värden är – desto mer kraft finns det i blendern.

Ingrediensernas motstånd kommer naturligtvis att sakta ner blenderns hastighet, så om du vill krossa både hårda och stora ingredienser bör du ha en kraftfull och snabb motor, helst över 1000 W och 20 000 RPM.

3. Blenderns knivar

Kvaliteten på stålet i knivarna avgör i vilken utsträckning mixern kan ge dig samma bra resultat över tiden. Med ett hårt stål från t.ex. Japan håller din mixer längre och du får en lika fin smoothie varje dag, vecka efter vecka.

En blenders knivar är antingen utformade för att blanda flytande blandningar eller för att krossa hårda ingredienser. Blenders som är specialiserade för flytande blandningar har en tvärgående kniv eller sjöstjärntyp, där varje kniv har en specielld inställd vinkel. Å andra sidan behöver en blender som kommer att bemästra hård krossning en längre kniv.

Detta betyder inte nödvändigtvis att du måste ha två kannor med olika knivar. En kanna med knivar avsedda för vätskeblandning kan också splittras. På samma sätt mixar en kanna med knivar avsedda för hård krossning också smoothies på ett utmärkt sätt. Det tar bara lite längre tid.

4. Blenderns program

Även om många blenders har program som hjälper dig att mixa ordentligt används hastigheten ofta manuellt. Om du vill ha det enkelt finns det dock ingen anledning att inte välja en blender med förinställda program. Det kan ofta underlätta och göra processen mycket effektivare.

5. Blenderns tillbehör

De mest populära tillbehören till en blender är 2GO-flaska och tamper. I en 2GO-flaska kan du mixa direkt i flaskan och passar till exempel bra om du vill kunna ta med din smoothie direkt till jobbet eller träningen. Dessutom behöver du inte diska hela kannan utan bara 2GO-flaskan.

Tamper är en stav som du kan använda i kannan för att trycka ingredienserna ner till knivarna medan du mixar. Det är ett tillbehör som är mycket användbart att ha, speciellt om du har lite vätska eller ingredienser som knivarna inte får tag i.

Tamper finns också med en temperaturmätare som kan användas för att kontrollera temperaturen när du gör varm choklad, soppa och liknande.

DETTA ÄR VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ VID VAL AV BLENDER

VÅRA BLENDERS

RENGÖRING AV BLENDERN

Alla blenders behöver rengöras efter användning. Bra och regelbunden rengöring förlänger mixerns livslängd och säkerställer att knivblad och andra funktioner slits mindre.

Hur du rengör blenern beror på vilken typ av blender du har och om knivarna kan tas bort eller inte. Knivarna får aldrig diskas i diskmaskinen, eftersom diskmedlet gör knivarna slöa.

Glaskannor har vanligtvis avtagbara knivar, medan tritan- och plastkannor har fasta knivar.

Blenders med fasta knivar rengörs genom att hälla hett vatten med lite diskmedel i kannan och sedan köra blendern i full hastighet. Kannan sköljs sedan med rent varmt vatten. Om det finns rester som sitter ordentligt kan du använda diskborsten för att hjälpa till.

Om knivarna / basen kan tas bort, diska på samma sätt eller skruva av basen med knivarna och placera kannan i diskmaskinen.

5 SNABBA MIXERTIPS

1. Om knivarna inte får tag i ingredienserna, tillsätt mer vätska, skaka kannan försiktigt eller använd en tamper för att trycka ner ingredienserna. 

2. Oavsett om du behöver krossa hårda ingredienser som t.ex. frön och nötter, är det lämpligt att blanda den torra blandningen först så att knivarna kan mixa effektivt. Om du har mycket vätska i det riskerar du att fröna kastas runt och inte kommer i kontakt med knivarna.

3. Om du gör gröna smoothies med mycket spenat, kål eller andra ingredienser som är bittra, kan söta frukter som t.ex. mango och ananas balansera den bittra smaken.

4. Om du vill ta med dig blandningen du har gjort till jobb eller träning lönar det sig att ha en mixer med en 2GO-flaska som du mixar direkt i. Flaskan är vanligtvis ett extra tillbehör, men vissa modeller har sådana flaskor inkluderat.

5. Om du ska göra soppor och varma drycker är du beroende av att använda en mixer som ofta har högre motorvarvtal. Den kan användas under lång tid så att du uppnår friktionsvärme för att värma upp innehållet i kannan. Om du ska göra soppa måste du ha en kanna som tål 90 eller 100 grader

BLENDERS MED 2GO FLASKA

SMOOTHIERECEPT