Gör kaffe som på café hemma – skaffa dig en kaffekvarn

För många kan malning av sitt eget kaffe verka som en långtråkig och onödig process. Men med bra utrustning och rätt ingredienser är det ett enkelt jobb som öppnar helt nya dörrar i kaffevärlden.

 – En seriös kaffedrickare maler alltid sitt eget kaffe, säger barista Tim Wendelboe.

Som tidigare världsmästare inom barista är det få som känner till hemligheterna bättre än Wendelboe. Det främsta skälet till att du själv ska mala kaffebönorna är enkelt:

Efter det att kaffet har malts, oxideras snabbt de oljor och fetter bort som ger kaffet dess goda smak. Men om du istället förvarar kaffet i bönform skyddas de mot solljus, värme och fukt och då kommer denna oxidation att gå mycket långsammare. Smakerna bevaras mycket längre och hållbarheten för kaffet optimeras.

– Du bör också vänta med att mala bönorna till så nära bryggning som möjligt. Då får du det bästa och mest välsmakande resultatet, säger Wendelboe.

Tips: Lär dig att mala ditt kaffe rätt

Större flexibilitet

Om du väljer att mala ditt eget kaffe har du också mycket större kontroll över det kaffe du gör.

Först och främst har du möjlighet att brygga alla typer av kaffe baserat på samma kaffebönor genom att justera graden av malning. Klicka här för att lära dig hur du kan mala ditt kaffe korrekt baserat på den typ av kaffe du vill brygga.

Graden av malning har mycket stor inverkan på den slutliga smaken. Om du tycker att kaffet är för bittert, maler du kaffet förslagsvis grövre. Om du istället skulle tycka att det är lite vattnigt och smaklöst kan du med hjälp av kvarnen mala på finare malningsgrad.

Bra utrustning behöver inte vara dyr

Det finns mängder av olika kaffekvarnar på marknaden idag som lovar olika resultat. Utmaningen är att skilja de bra från de mindre bra. Utgå just från dina behov och ha det som utgångspunkt när du väljer din kaffekvarn.

– En kvalitetskvarn behöver inte kosta orimliga summor. Du kommer långt med en kaffekvarn som kostar runt tusenlappen, säger produktdirektör på Wilfa, Vegard Fjelland, och nämner produkten ”Svart nymalt kaffekvarn” som ett exempel.

– Här har du en väldigt bra kaffekvarn med stor kapacitet och 32 olika malningsinställningar för 1 199 kr. Då är du garanterad att få ett mycket bra kaffe till ett gynnsamt pris, säger Vegard.

Läs också: Hitta ditt eget favoritkaffe

Kaffekvarn för proffsen

Om du är en av dem som bara vill ha det bästa av det bästa, har produktchefen en rekommendation som han är lite extra stolt över att lyfta fram. Nämligen testvinnaren «Svart uniform kaffekvarn med våg».

– Detta är en kaffekvarn som vi på Wilfa har utvecklat i samarbete med världsmästaren i barista, Tim Wendelboe, med målet att uppfylla de mest kräsna behov. Som Tim säger: ”Nyckeln till gott kaffe ligger i malningen”, och här får du verkligen malning i högsta klass, säger produktchefen.

Marknadsledande kaffekvarnar