7 STEG FÖR ETT PERFEKT BRYGGT KAFFE

Det krävs inte mycket för att göra ett medelmåttigt bryggt kaffe till ett bryggt kaffe av högsta klass. Här är sju tips för att hjälpa dig på vägen!

Rengöring

Det första du bör göra för att säkerställa bästa möjliga smak på kaffet är att rengöra all utrustning som är i kontakt med kaffet både före, under och efter själva bryggningen. Kaffeöverskott från tidigare ger kaffet en speciell smak och det ska inte mycket till innan vilken kaffedrickare som helst märker att kaffet kännetecknas av dålig rengöring. Använd ett rengöringsmedel som till exempel ”Clean Drop” för att rengöra insidan av kaffebryggaren emellanåt. Rengör kannan och filterhållaren med vatten och diskmedel och skölj noggrant rent.

Färska, nymalda bönor

När du ska börja brygga ett gott och välsmakande kaffe är det viktigt att mala bönorna själv. Det är viktigt att säkra att bönorna du använder är färska och att de förvaras på ett bra sätt där de är skyddade från solljus, värme och fukt. Om bönorna börjar bli gamla och torra kommer de att ha tappat mycket av sin smak och du har en dålig utgångspunkt för bryggning.

En tumregel är att det inte bör vara mer än fem veckor sedan bönorna rostades och att de är förpackade i en tät och solid förpackning.

Tips: Här får du användbara tips för att hitta ditt personliga favoritkaffe

Skölj filtret

Som välkänt är kaffefilter tillverkade av papper och när kaffet rinner igenom filtret kommer filtret i sig att avge en ogynnsam papperssmak som tillsätts i kannan. Genom att skölja filtret före användning kommer du därför att förhindra en oönskad smak i kaffet och samtidigt undvika pappersrester och andra saker som naturligt kommer med filtret. Använd alltid vita filter istället för bruna, eftersom dessa ger mindre smak.

 

Rent och färskt vatten

En kaffekopp består huvudsakligen av två ingredienser: 98,5 procent vatten och resten kaffe. Så det säger det sig självt att det använda vattnet kommer att ha stor inverkan på slutresultatet. Om du  är medveten om att du har dålig vattenkvalitet, kan du köpa vatten i butiken. Kallt vatten rekommenderas, eftersom det ofta innehåller mer syre och därmed hjälper till att extrahera smakerna på ett bättre sätt.

Rätt mängd och platt kaffesäng

När du ska fylla på kaffe och vatten i bryggaren är det viktigt att ha en plan för hur mycket kaffe du faktiskt vill brygga och därefter hur mycket kaffebönor den här mängden kräver. Generellt sett bör du räkna 60 gram kaffebönor för 1 liter kaffe.

Vissa kaffebryggare, som testvinnaren Svart Precision, har en vattenbehållare med ett deciliter-mått som också visar hur många gram kaffe du behöver för de olika mängderna vatten. Detta gör det mycket enkelt att säkerställa rätt blandningsförhållande oavsett om du brygger en kopp eller en liter kaffe.

Med rätt blandningsförhållanden på plats är det viktigt att även skaka filterhållaren något för att säkerställa en ”platt kaffesäng”. På detta sätt ser du till att allt kaffe kommer i kontakt med vattnet och att ingen del av kaffet går till spillo.

Tips: När du köper kaffekvarnen Svart uniform får du också kaffevågen WSS-2 som har en inkluderad app som visar rätt mängd kaffe i förhållande till vatten.

Temperatur och kontakttid

För ett perfekt bryggt kaffe är det helt avgörande att vattentemperatur och kontakttiden mellan vattnet och kaffet är rätt. Optimalt sett bör vattnet vara 92–96 grader redan från första droppen och genom hela brygg-processen. Samtidigt bör vattnet vara i kontakt med kaffepulvret i 4–6 minuter innan det droppar ner i kannan, beroende på vilken typ av kaffe det gäller.

Detta är krav som European Coffee Brewing Centre (ECBC) också ställer vid godkännande av en kaffebryggare. Tyvärr är det långt ifrån alla kaffebryggare som säljs idag som har detta godkännande, men alla Wilfas kaffebryggare är bland de godkända bryggarna.

För att säkerställa rätt kontakttid, oavsett mängden kaffe du vill brygga, använder du filterhållarens justerbara droppstopp. Med rätt justering kan du säkerställa samma kontakttid när du brygger en kopp som när du brygger en hel kanna. Eventuellt kan du också justera malningsgraden för att justera den önskade kontakttiden. Fin malning kräver mindre kontakttid för att extrahera smakerna och är väl lämpad för att brygga små mängder kaffe.

 

Förvaring

Efter bryggning häller du över kaffet i en termos, som helst är förvärmd, för förvaring av kaffet. Tillagat kaffe ska inte förvaras i mer än en halvtimme eftersom det snabbt förlorar sin smak och färskhet. Om du vill ha kaffe hela dagen är det bättre att brygga lite i taget och flera gånger under dagen istället.