Få saker går upp mot en klassisk sommartårta med vaniljkräm, grädde och färska bär.

Recept och bild Emma Brink Rask
GÖR SÅ HÄR:
Tårtbotten:
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanterna på en springform, 20-23 cm i diameter Smörj inte kanterna, då reser sig smeten bättre och du får en högre botten.
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och tjockt.
- Blanda filmjölk, olja, vanilj och salt i en liten skål.
- Blanda mjölet med bakpulvret.
- Sikta ner mjölet och vänd sen försiktigt ner de våta ingredienserna.. Du ska fortsatt ha en väldigt tjock och fluffig smet.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.
- Dela botten i tre delar.
Vaniljkräm:
- Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
- Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
- Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj.
- Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.
Lägg ihop tårtan:
- Vispa grädden lätt och luftig. Ta ca 2 dl och blanda ut med vaniljkrämen.
- Dela hälften av jordgubbarna i kuber. Bred ut hälften av krämgrädden på en tårtbotten. Lägg på jordgubbar och hallon och gör likadant med nästa tårtbotten.
- Lägg på sista tårtbotten och stryk grädde runt om hela tårtan. Spritsa bollar i en krans runt toppen av tårtan och dra in dem mot mitten med baksidan av en sked.
- Dela resten av jordgubbarna i kvartar och lägg dem mitt på tårtan, avsluta med hallon.
Rekommenderade produkter:
PROBAKER KÖKSMASKIN
MAX KÖKSVÅG