Få saker går upp mot en klassisk sommartårta med vaniljkräm, grädde och färska bär. 

Recept och bild Emma Brink Rask

INGREDIENSER:

Tårtbotten

  • 4 stora ägg
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 25 g neutral olja (2 msk) (ex rapsolja eller matolja)
  • 45 g filmjölk (3 msk) (yoghurt, gräddfil el creme fraiche funkar också)
  • 1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
  • 150 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Vaniljkräm

  • 45 gram äggula (ca 2)
  • 65 gram strösocker (2/3 dl)
  • 15 gram majsstärkelse (2 msk)
  • 2 dl mjölk
  • 15 gram smör
  • 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

 

Övrigt

  • 1 liter vispgrädde
  • 500 g jordgubbar
  • 200 g hallon

GÖR SÅ HÄR:

Tårtbotten:

  1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader över- och undervärme). Fäst ett bakplåtspapper mellan botten och kanterna på en springform, 20-23 cm i diameter Smörj inte kanterna, då reser sig smeten bättre och du får en högre botten.
  2. Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och tjockt.
  3. Blanda filmjölk, olja, vanilj och salt i en liten skål.
  4. Blanda mjölet med bakpulvret.
  5. Sikta ner mjölet och vänd sen försiktigt ner de våta ingredienserna.. Du ska fortsatt ha en väldigt tjock och fluffig smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter tills en trästicka kommer ut torr när du känner.
  7. Dela botten i tre delar.

Vaniljkräm:

  1. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke.
  2. Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
  3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Tag från plattan och tillsätt smör och vanilj.
  4. Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills det svalnat.

Lägg ihop tårtan:

  1. Vispa grädden lätt och luftig. Ta ca 2 dl och blanda ut med vaniljkrämen.
  2. Dela hälften av jordgubbarna i kuber. Bred ut hälften av krämgrädden på en tårtbotten. Lägg på jordgubbar och hallon och gör likadant med nästa tårtbotten.
  3. Lägg på sista tårtbotten och stryk grädde runt om hela tårtan. Spritsa bollar i en krans runt toppen av tårtan och dra in dem mot mitten med baksidan av en sked.
  4. Dela resten av jordgubbarna i kvartar och lägg dem mitt på tårtan, avsluta med hallon. 

Rekommenderade produkter:

PROBAKER KÖKSMASKIN

MAX KÖKSVÅG

 

Publicerad 18. juni, 2025 i Baka