Kocklandslagets bästa hacks för att lyckas med brödbaket

INGREDIENSER:

 • 1500 g kallt vatten
 • 1000 g grahamsmjöl
 • 140 g rågmjöl
 • 860 g vetemjöl
 • 40 g färsk jäst
 • 30 g salt

 

GÖR SÅ HÄR:

 1. Om du har tid: Blanda ihop kallt vatten och mjöl, och låt stå 1 timme på bänken.
 2. Tillsätt sedan salt och jäst. Knåda degen i Probaker (med degkrok) i cirka 10 minuter på låg hastighet, och cirka 5 minuter på medium/snabb hastighet. Degen är färdigknådad när den är slät och smidig – och du kan sträcka ut den till ett tunt lager, utan att degen går sönder (glutentest).
 3. Lägg en kökshandduk över degen och låt vila i cirka 1 timme.

Tips! Vill du ha färskt börd i flera dagar kan du lägga delar av degen i en tät låda i kylen.

Fördela degen efter vikt i bröden och frallorna som anges i punkterna nedan. Här kommer vi göra två sorters bröd och lite olika frallor.

 1. Bröd nr 1: Väg upp 550 g deg. Forma till en stor boll och lägg på bakplåtspapper. Lägg en kökshandduk över brödet och låt jäsa i 1-1,5 timme. Ställ ugnen på varmluft och på högsta möjliga temperatur. Sätt in en plåt samtidigt (gärna en pizzasten om du har) så att den också blir varm. Strö siktat mjöl över brödet. Använd en vass kniv, gärna skalkniv eller rakblad, och skär snitt ovanpå brödet, mitt på brödet. Eller så kan du vara lite kreativ och göra ditt eget mönster. Att skiva brödet är inte bara för utseendet, det är ett sätt att kontrollera hur brödet spricker när det reser sig i ugnen under gräddningen. Sänk ugnen till 230 grader och sätt in brödet, grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.

 2. Bröd nr 2: Väg upp 750 g deg. Forma till en avlång limpa. Rulla i solrosfrön och lägg i en brödform (Har du ingen brödform kan degen läggas direkt på bakplåtspapper på bakplåten). Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 1-1,5 timme. Ställ ugnen på varmluft och på högsta möjliga temperatur. Sänk ugnen till 230 grader innan du sätter in brödet. Grädda i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.

 3. Frallor: Forma resten av degen till bollar på cirka 90 gram. Doppa gärna ovansidan i solrosfrön eller andra frön. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 45-60 min. Alternativt kan du sikta lite mjöl ovanpå rullarna. Grädda i 230 grader i varmluft i 10-15 minuter Låt svalna på galler.

Hacks

Få saftigare bakverk!
Innan du börjar grädda, blanda ihop kallt vatten och mjölblandningen. Låt blandningen stå på bänken i en timme och sväll så blir brödet saftigare.

Vill du ha färsk bakning i flera dagar kan du lägga delar av degen i en tät låda i kylen. Bröd bör göras dag 1 eller 2 efter att degen är gjord, efter det rekommenderas frallor.

Gräddningstips: När du har satt in bröden i ugnen, ställ en ugnssäker form eller liknande i nedre delen av ugnen med ett par dl hett vatten. Detta kommer att ge bröden en krispigare skorpa. Ta bort vattnet efter cirka 10 minuter. Alternativt kan du spraya bröden/frallorna med vatten, detta ger också en krispigare skorpa.

Om degen verkar lite torr och fröna/kärnorna inte fastnar kan det vara bra att antingen rulla degen över en fuktig kökshandduk först eller spraya med lite vatten.

APPROVED BY REAL PROS

PROBAKER KÖKSMASKIN

 

Publicerad 12. april, 2023 i Recept