Ett hälsosamt och gott grundrecept som ger en bra grund för ytterligare experiment.

INGREDIENSER:

 • 800 g grahamsmjöl finmalt
 • 6,5 dl kallt vatten
 • 12 g salt
 • 16 g färsk jäst

GÖR SÅ HÄR:

 1. Lägg alla ingredienser – utom 0,5 dl vatten – i skålen.

 2. Blanda degen med degkroken i 2 minuter med 20% hastighet. Öka sedan till 60% hastighet och knåda i 6 minuter. När degen börjar samla sig kan du långsamt späda ut de sista 0,5 dl vatten. Slutresultatet ska vara en slät och fin deg.

 3. Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek  (ca 1,5 – 2 timmar).

 4. Dela upp degen i två bitar med en degskrapa och forma två bröd.

 5. Jäs bröden tills de nästan är dubbla i storlek (ca 45 minuter).

 6. Grädda bröden i botten av ugnen på 230 ° C i 30-40 minuter tills brödet är gyllene. Mät gärna kärntemperaturen, som bör vara minst 96 ° C, för att se till att brödet är färdigt.

TIPS

 1. Använd gärna blandningsförhållandet för detta recept som utgångspunkt när du bakar fullkornsbröd med andra mjöltyper. Justera knådningstiden och mängden vatten med målet att få en slät deg.

 2. För bättre slutresultat rekommenderas långvarig jäsning i kylskåpet. Då bör jästmängden minskas med hälften och degen ska stå kallt i minst 8 timmar. Degen håller sig bra i flera dagar i kylen.

 3. Använd gärna en degskrapa och lite olja på degen när du formar. Detta gör det enkelt att forma bröden och minskar damm och spill. Detta bröd kan också formas runt, jäsa i jäskorgar och bakas i gryta.

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

PROBAKER KÖKSMASKIN

PROBAKER KÖKSMASKIN

Publicerad 8. juli, 2021 i Recept