Aioli gjord med vår stavmixer Prostick

INGREDIENSER:

  • 4 äggulor
  • 1 msk färskpressad citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap (eller annan senap)
  • 2 vitlöksklyftor
  • ¼ tsk flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • 4 dl neutral olja, till exempel solrosolja

GÖR SÅ HÄR:

Starta med basen
Lägg alla ingredienser, förutom oljan, i måttbägaren till stavmixern. Kör mixern tills vitlöken är finhackad och blandningen jämn. Låt mixern stå kvar i bägaren.

Tillsätt oljan
Häll försiktigt oljan längs insidan av behållaren så att den lägger sig som ett lager ovanpå äggblandningen. Starta mixern på lägsta hastighet utan att röra den. När en tjock aioli börjar bildas i botten, lyft sakta upp mixern medan den körs. Ju långsammare du lyfter, desto bättre resultat. Fortsätt tills all olja är inblandad och du har en luftig, tjock aioli.

Alternativ metod
Om du tycker tekniken är svår kan du istället hälla oljan i en tunn stråle medan mixern körs. Ta korta pauser så att oljan hinner blandas in. Fortsätt tills all olja är inarbetad och aiolin är tjock och luftig.

Justera konsistensen
Om aiolin blir för tjock kan du späda med lite iskallt vatten tills den får önskad konsistens.

Krydda efter smak
Avsluta med extra citronsaft, salt och peppar efter smak.


Tips

  • Tillsätt finhackade örter som persilja, dill eller basilika för en fräsch smak.
  • Blanda i lite chili eller rökt paprika för en starkare variant.
  • För en lättare version, byt ut en del av oljan mot neutral yoghurt.

Produkten som används i receptet:

Wilfa Prostick

Prostick-stavmixern ger dig full kontroll med kraftfull prestanda och ergonomisk design. Perfekt för aioli, såser, smoothies och mycket mer.

PROSTICK STAVMIXER

Se hur du gör den här: