När du ska köpa en ny blender är det just detta du borde fråga dig själv. Eller snarare – vilken blender behöver du. Olika behov och fokus har mycket att säga för vilken blender du ska köpa. Nedan kommer vi att försöka hjälpa dig på din väg med vad du bör tänka på så att du väljer rätt blender.

En blender är kanske kökets mest mångsidiga produkt. De flesta använder den för att göra smoothies och krossa is, men du kan också göra våffelsmet, barnmat, soppor, såser, pesto, dipp, chokladdryck, nötsmör, mandelmjölk, havremjöl och så mycket mer.  Oavsett ditt behov så har vi garanterat en modell som passar just DIG!

Här hittar du alla våra modeller.

 

Köp hos en av våra återförsäljare:                   

Saker att tänka på när du väljer din blender!

Motorstyrka och hastighet

En kraftfull och snabb motor är viktigt för att lyckas krossa hårda och stora mängder ingredienser. Motorns effekt anges i watt och varierar ofta från cirka 500 watt upp till 2000 watt. Även om effektstyrkan är densamma kan motorer ha olika styrkor eftersom vissa lyckas upprätthålla ett högre vridmoment vid motstånd. Hastigheten anges i varvtal RPM (varv per minut) och varierar ofta mellan 10.000 – 40.000 varv / minut. Det är viktigt att vara medveten om att RPM ofta anges i den hastighet de har utan ingredienser och att detta kommer minska kraftigt när ingredienser tillsätts. En stor fördel med hög hastighet är att du kan krossa hårda ingredienser som chiafrön, nötter med mera. Detta är inte möjligt med lägre hastigheter, så om du vill ha en blender som kan krossa sådana ingredienser, bör du leta efter en som har över 20 000 varv per minut. Alla värden spelar en viktig roll för det slutliga resultat, RPM, knivblad och hastighet.

Tillbehör

Det finns olika tillbehör för blenders, det vanligaste är att de levereras med en 2GO-flaska eller en tamper. En 2GO-flaska är en flaska som du kan mixa direkt i och sedan bara byta ut knivdelen mot ett lock istället och sedan ta din smoothie med dig. Väldigt smidigt och en stor fördel då du sparar både disk och tid. Ibland kan det vara smart att ha möjligheten att även kunna ha en extra kanna eller 2GO-flaska som tillbehör om du använder detta ofta.

En tamper är en stav som du använder till din blender, främst för att till exempel pressa ingredienserna ner till bladen. Detta är särskilt användbart om du har lite vätska eller ingredienser som till exempel spenat, kål,  som inte är lika lätt för knivarna att få tag i. Det finns också tampers med temperaturmätare som kan användas för att kontrollera temperaturen om du gör till exempel varm choklad, soppa eller barnmat i blendern. Observera: detta är bara möjligt i en powerblender.

Om du vill ta med den dryck du har gjort till arbete, träning eller skolan kan det vara värt att ha en mixer med en 2GO-flaska som du kan blanda rätt i. Dessa är vanligtvis tillbehör, men vissa modeller har inkluderat sådana flaskor.

Blender Activlife B2G-800SSports blender

Olika typer av kannor – fördelar / nackdelar

De flesta traditionella blenders har en kanna som är tillverkad i glas men vissa använder sig också utav kannor i plast. Vanliga plastkannor är ofta dåliga på att krossa is och andra hårda ingredienser. Glaskannor däremot fungerar väldigt bra för det ändamålet, men viktigt att tänka på är att de inte klarar häftiga temperaturskillnader eller höga temperaturer (maxtemperatur 60 grader). Därför kan du inte mixa en kall smoothie för att sedan spola kannan direkt efter i varmt vatten, då är risken stor att glaskannan spricker. Om du vill undvika detta kan du använda en så kallad borosilikatkanna istället som är gjord av ett värmebeständigt glas, dessa tål upp till 90 grader och klarar betydligt kraftigare temperaturskillnader. Om du önskar ännu högre värmebeständighet ska du välja en kanna som är gjord i Tritanplast. Detta är en speciell plast som används i mer professionella blenders och tål upp till 100 grader. Tritan har också fördelen att den är praktiskt taget är obrytbar. Eftersom den är gjord av en form av plast är dess vikt också lättare, vilket är en fördel när man blandar större mängder.

Om du vill laga soppor, varma drycker etc. måste du använda en så kallad powerblender. Dessa har ofta högre motorvarvtal och kan användas under en lång tid för att erhålla friktionsvärme för att värma innehållet. För att laga varma drycker beror det också på vilken typ av kanna du har. Att göra soppa kräver att du har en kanna som tål 90 eller 100 grader.

Typ av knivar

Även om motorns kraft och hastighet är viktiga är utformningen av knivar och kannor lika viktiga. Några tips att leta efter:

  • Kvalitet på stålet i knivar avgör hur länge du kan få samma fina resultat på din smoothie. Är det ett hårt stål från t.e.x. Japan kan du säkra att din blender håller längre och att du får samma lena smoothie varje dag.
  • Färre antal blad ger en större friktion i din kanna. Önskas varma soppor direkt i kannan uppvärmda av kannans egen friktion krävs 4-5 blad (stora blad).
  • Blender med stor kapacitet och där behov av torra ingredienser är ett önskemål. Då krävs det 2 st långa blad (Long Blade). Fler blad kan kompensera för lägre RPM, men det betyder inte att slutresultat blir bättre, bara att du snabbt kan få en till exempel bär-smoothie. Med färre blad men samtidigt en högre RPM som kan variera då kan du också öka användningsområdet för din blender.

Wilfa PowerFuel Digital BPFD-1680GY

Mat från grunden är en trend som växer stadigt. Utformningen av bladen i din mixer avgör om de klara torra varorna är bättre än ingredienser med vätska. Mandelmjölk och nötsmör i din mixer helt utan tillsatser är en framgång på matbordet men ställer vissa krav på vilken blender du väljer.

Blender PowerFuel Digital black BPFD-1680MB

Blender PowerFuel Digital white BPFD-1680MW

Under en varm sommardag erbjuder du gärna en kall drink. Fin krossad is förstärker din kalla dryck. Om du vill krossa is är vissa modeller specialister på detta.

Blender XPLODE Eenergy BLSP-1200SBlender xplode vitamin BLP-1200W

Program

Många blenders är utrustade med olika program som hjälper dig att mixa för ett specifikt ändamål, vanliga program är: Smoothie, Soppa, Varma drycker och Iskrossning. Då många blenders har program så slutar man ofta att använda de manuella hastighetsinställningarna, men i praktiken behöver de flesta inte programmen. Om du däremot är osäker på om du kan göra drinken manuellt, välj en blender som har programmet för det du vill använda.

En blender med endast manuellt vred ger inte på något sätt ett sämre resultat på din smoothie, vissa påstår till och med det motsatta eftersom du själv styr och anpassar hastighet och tid manuellt. Men kom ihåg att det är bekvämt att få en klar smoothie med bara en knapptryckning.

Blender xplode boost BLP-1200BBlender XPLODE Eenergy BLSP-1200S

Kapacitet

Hur många är ni som är hungriga till frukost eller mellanmålet, 1 eller 8 st? Hur mycket du vill blanda har stor betydelse för vilken blender du ska välja. Att behöva köra ingredienserna flera gånger om för att tillgodose behovet till hela familjen kan kännas tröttsamt och onödigt. Om du är en familj på 4 som vill ha en 300 ml smoothie vardera, är du beroende av en kanna som är relativt stor. Kom ihåg att den färdiga smoothien tar mindre plats än ingredienserna eftersom de har luft mellan dem.

Wilfa Smooth BL-1000S

Rengöring

Alla blenders behöver rengöras efter användning. Det är viktigt att knivarna inte diskas i diskmaskinen eftersom diskmaskinen gör knivarna slöa. Rengöringsmetoden beror ofta på om bladen kan tas bort eller inte. Ofta har glaskannor avtagbara knivar, medan tritan- och plastkannor har fasta knivar. Blenders med fasta knivar kan rengöras antingen genom att hälla varmt vatten (OBS: inte för varmt om det är en vanlig glaskanna för att undvika sprickbildning) med lite diskmedel i kannan och kör blendern på full hastighet. Sedan sköljer du bara med rent varmt vatten efteråt. Om det ändå finns rester som fortfarande sitter fast, kan du bara använda diskborsten för att hjälpa till. Om du väljer en blender där du kan ta bort bladen / basen, kan du välja mellan rengöringsmetod ovan eller så kan du ta bort blad och endast diska själva kannan i diskmaskinen. Det är viktigt att inte lägga knivarna eller gummiringarna i diskmaskinen eftersom dessa kommer att skadas av diskmaskinen. Knivarna och basen tvättas i varmt diskvatten.

Tips och råd för mixning

Vad som fungerar eller ej när du mixar något, kan man ibland få prova sig fram till lite. Men vi kan ge några allmänna tips och råd. Om knivarna inte får tag i ingredienserna kan du antingen lägga till mer vätska, du kan slå kannan i bordet (OBS: försiktigt så den inte går sönder eller gör några skador), eller så kan du använda en tamper för att pressa ingredienserna ner. Om du kommer att krossa hårda ingredienser som frön etc, kan det vara en idé att mixa dem först så att knivarna får göra det mest effektiva arbetet. Om du har mycket vätska i riskerar du  nämligen att fröna bara kastas runt och inte kommer i kontakt med knivarna. Om du gör gröna smoothies med massor av spenat, kål eller andra bittra ingredienser, kan söta frukter som mango, ananas etc. hjälpa till att ta bort den bitter-smaken.

Vår Samarbetspartner – Kostexperten Anna Ottosson

Anna Ottosson

Anna en av Sveriges ledande dietister och välkänd kostexpert från TV, radio och tidningar. Hon är författare, föreläsare, bloggare och expertkommentator inom mat och hälsa. Anna har grundat “Foodpower” arbetat med mat- och hälsofrågor i 20 år, både internationellt och i Sverige. Annas senaste succébok Hälsodrycker, nr 1 på topplistor och lanserats i USA, Australien och England. Sveriges Smoothiedrottning.

Smoothies och juicer är inne i en fantastisk trend och kopplingen mellan hälsa och kost är känd av många. Smoothies och juicer är ett smidigt sätt att få i sig dagsbehovet av vitaminer och kan enkelt tas med. Dessa magiskt goda drycker är riktiga hälsobomber som spritter av vitaminer, mineraler och fibrer.

”Jag fullkomligt älskar min powerblender. Jag har valt att jobba med Wilfa och deras Powerblender för att de är kraftfulla och uppfyller de krav jag har på en Blender. Med den kan jag göra allt från härliga gröna smoothies till mandelmjölk och rawfoodglass och soppor. För att skapa en riktigt bra smoothie eller juice, så behöver man en kraftfull blender.”