Hitta kaffebryggaren som passar dig och dina behov

En kaffebryggare har egentligen bara en uppgift: Det är att brygga kaffe. Så vad är skillnaden mellan en bra och en mindre bra bryggare, och vilken kaffebryggare ska du egentligen välja?

De allra flesta av oss är inte baristor och vi har inte heller några drömmar om att bli det. Vi vill bara ha en kaffebryggare som gör bra kaffe och som gör jobbet enklast och bäst möjligt, både när det gäller själva bryggningen och rengöringen efteråt.

Därför har vi på Wilfa satt upp några punkter om de olika sakerna du bör leta efter när du går och köper en ny kaffebryggare.

ECBC-godkänd

Det faktum att en kaffebryggare är godkänd av European Coffee Brewing Center (ECBC) är ett tecken på kvalitet i sig och bör vara ett minimikrav när man köper en ny kaffebryggare.

ECBC ställer bland annat krav på vattentemperatur och kontakttid. Det är i själva verket absolut nödvändigt att kaffebryggaren arbetar med rätt vattentemperatur från första början. Samtidigt är det viktigt att vattnet inte tar för kort eller för lång tid att strömma genom kaffepulvret. Med små avvikelser här hamnar du snabbt med antingen surt eller bittert kaffe.

Här ser du en översikt över våra kaffebryggare, som alla är godkända

Läs också: – En seriös kaffedrickare maler alltid sitt eget kaffe

Droppstopp

Droppstopp är både praktiskt och nästintill en nödvändighet för ett välbryggt kaffe. Först och främst ger det dig möjlighet att stoppa vattentillförseln till kannan helt, så att det inte blir något spill när du tar kannan ur bryggaren. Detta kan också vara användbart om du önskar en lång kontakttid mellan vatten och kaffe.

Samtidigt kommer de mer avancerade kaffebryggarna med ett justerbart droppstopp som gör att du kan ställa in kontakttiden genom att justera hur snabbt vattnet rinner genom filterhållaren. På så sätt kan du enkelt brygga en enda kopp kaffe med samma resultat som om du hade bryggt en liter.

Tips: Här ser du våra bryggare som har både ECBC-godkännande och droppstopp.

Enkel rengöring

En kaffebryggare som blir stående med vatten och kaffe-rester i sig kommer efter kort tid att börja ge oönskade bismaker och automatiskt ge nybryggt kaffe en smak av gammalt kaffe. De flesta kaffebryggare på marknaden idag har cirka 1 dl med gammalt vatten som alltid finns kvar i bryggningsenheten. Därför bör du alltid börja med att brygga igenom vatten (utan kaffe i filter) i bryggaren eller vända bryggaren upp och ner för att tömma den på gammalt vatten.

Tips:PERFORMANCE” och ”PRECISION” pumpar ut allt vatten och ger dig kaffe som är bryggt med färskt vatten från första droppen.

Utöver detta gör vattenbehållaren det lätt att tömma och fylla på med nytt och färskt vatten. Många använder kaffekannan för detta, men med risk av att gamla kaffe-rester från kannan inkluderas rekommenderas det att använda en ren vattenkanna separat om du inte har en kaffebryggare med avtagbar vattenbehållare.

Testvinnaren ”Svart Precision” eliminerar helt detta problem eftersom den har en unik pump som tömmer vattenbehållaren vid varje bryggning. På detta sätt lämnas aldrig gammalt vatten kvar i rören inuti bryggaren.

Praktiska funktioner

Förutom de ovanstående punkter finns det flera olika funktioner som kan vara praktiskt att ha. Till exempel varnar Classic Plus när det är dags för en rengöring, medan alla kaffebryggare från Wilfa har en vattenbehållare som berättar hur mycket kaffepulver du behöver i förhållande till den valda mängden vatten.

Med filterhållare som är platta i botten har Wilfa också gjort det enkelt att mäta rätt mängd kaffe direkt på köksvågen så att du alltid får rätt kaffesmak. Wilfas kaffebryggare har också ett lock med en pip som går ner i kaffekannan för att säkerställa att kaffet har samma styrka under hela bryggningsprocessen.