Presskanna, kaffebryggare eller espressomaskin? Hitta brygg-metoden som passar dig

Det finns otaliga sätt att brygga kaffe på. Vissa är lättare medan andra är mer avancerade. Här ger vi dig en liten översikt över de vanligaste bryggningsmetoderna.

 

PERFORMANCE

Kaffebryggare

Filterkaffe som bryggs med en kaffebryggare är den vanligaste formen av kaffebryggning idag. Det tillverkas av kaffebryggaren som värmer upp vattnet och därefter sprider det varma vattnet över kaffet som ligger i ett filter. Slutligen rinner kaffet ner i en kanna. Fördelen med detta sätt att brygga kaffe är att filtret filtrerar bort de skadliga ämnena Kaweol och Kaffestol som är kolesterolämnen. Detta betyder att filterkaffe anses vara den mest hälsosamma typen av kaffe och rekommenderas ofta för personer med högt kolesterolvärde.

Länk: hur man brygger perfekt kaffe

 

Tips: ”TV 2 Hjelper deg” har utsett den här kaffebryggaren till bäst i test.

 

AEROPRESS

Aeropress

Aeropress är en av de nyaste bryggningsmetoderna i världen och kom faktiskt inte på marknaden förrän 2005. Konstruktionen består av två cylindrar, som genom att pressas ihop blandar kaffet för att sedan pressa ut det genom ett filter. Aeropress är perfekt när du vill brygga mindre mängder kaffe. Liksom kaffebryggaren får du separera ämnena Kaweol och Kaffestol.

 

 

 

PRESSKANNA

Presskanna

En presskanna består av en cylindrisk behållare och ett lock med ett finmaskigt metallfilter. Efter att ha hällt i varmt vatten och kaffe, blötlagt det i 3-7 minuter (beroende på malningsgraden), trycker man långsamt ner locket. Metallfiltret pressar ner kaffet till botten av kannan och kaffet är redo att serveras. Att använda en presskanna är en av de enklaste metoderna för att brygga kaffe, men eftersom kaffet inte filtreras kommer Kaweol och Kaffestol inte heller att tas bort från kaffet.

 

 

 

KOKKAFFE

Kokkaffe

Kokkaffe är lite grövre än filtermalet kaffe och är avsett för kokning i kanna. Du värmer lätt upp vattnet direkt i en kanna på spisen eller i vattenkokaren, tillsätter kaffet och rör om i det heta vattnet. Låt blandningen ligga i 6-8 minuter och sedan är kaffet redo att serveras. För att undvika Kaweol och Kaffestol kan du hälla kaffet genom ett kaffefilter. Då filtrerar du också bort kaffesumpen som samlas i botten av kannan.

 

 

 

HELAUTOMATISK ESPRESSOMASKIN

Espresso, Latte macchiato och Caffe latte

För att göra espresso, latte macchiato och caffe latte behöver du en espressomaskin. En espresso är en liten kopp kaffe med en mer intensiv smak än vanligt filterkaffe och ett litet lager crema ovanpå. Espresso tillverkas genom att pressa vatten genom finmalt kaffe med ett fast tryck och kräver därför en separat maskin. Detta är en bryggningsmetod utan filtrering och ämnena Kaweol och Kaffestol kommer därför att finnas kvar i den färdiga koppen. Latte macchiato och caffe latte använder espresso som kaffetyp och blandas med varm mjölk och mjölkskum.

 

Tips: Denna espressomaskin gör allt arbete automatiskt

 

SNABBKAFFE

Snabbkaffe

Snabbkaffe är ett torkat extrakt som upplöses i vatten. För att göra snabbkaffe behöver du bara ta cirka två gram snabbkaffe i en kopp och hälla varmt vatten över. Eftersom detta kaffe filtreras under produktionen av själva kaffepulvret är mängden Kaweol och Kaffestol låg.

 

 

 

KAPSELMASKIN

Kapselmaskin

Kapselmaskiner har fått ett starkt fotfäste de senaste åren. Det geniala med en kapselmaskin är att det går enkelt och snabbt att brygga en enda kopp kaffe utan ytterligare spill och rester. Nackdelen är att de flesta kapselmaskiner använder självutvecklade kapslar och du förbinder dig därför ofta till några få typer av kaffe. Det är också dyrare per kopp och du får mer avfall från kapslarna.

 

 

 

HANDBRYGGNING

Handbryggning

Handbryggning fungerar i princip på samma sätt som bryggning med en kaffebryggare, skillnaden är bara att hela processen är manuell. Det betyder att du måste hälla det heta vattnet över kaffepulvret som finns i ett filter i filterhållaren och se till att detta görs i rätt hastighet. Våg och stoppur kan vara bra att ha för att få bästa resultat.

 

 

 

 

PERKULATOR

Perkulator

En perkulator cirkulerar kaffet på ett sätt som gör att smaken blir annorlunda än på ett traditionellt bryggt kaffe.

Ordet perkulator kommer från ordet percolate vilket betyder att bygga en bro. I perkulatorn bryggs kaffet flera gånger och kaffet passerar filtret om och om igen tills vattnet når kokpunkten. Det är just genomträngningsprocessen som ger det karakteristiska kaffe och arom som är så utsökt.

Perkulator-kaffe kan ha en bitter smak ifall du låter det färdiga kaffet bli överhettat. Det är viktigt att du följer instruktionerna noga för produkten och dricker kaffet strax efter det är klart för bästa möjliga smak.

 

Utrustning för olika bryggningsmetoder

Kaffebryggare
Coffeemaker Classic in matt White CMC-100MW
Utgångna produkter

NIVONA 820

Retail Price:

Nivona
WaterKettle Svart Pour WSPOK_1000B
Vattenkokare

SVART POUR OVER

Retail Price:

Kök
Wilfa Perculator kaffebrygger liten PE-6S

NO.6 PERKULATOR

Retail Price:

Utgångna produkter
Wilfa Perculator kaffebrygger PE-12S

NO.12 PERKULATOR

Retail Price:

Kök