Kombinationen av syrlig citron, vanilj, socker, mjölk och grädde blir en fantastisk smakupplevelse. Servera glassen som ett komplement till en tårta eller paj. Du kan också servera den precis som den är.

INGREDIENSER:

För 6-8 personer (ca 900 g färdig glass)

 • 100 g mjölk
 • 525 g vispgrädde
 • 1/4 tsk salt
 • 1 vaniljstång
 • 3 ekologiska citroner
 • 90 g äggulor (ca 5 st.)
 • 200 g socker

Tillbehör:

Små strimlor av citronskal

 

GÖR SÅ HÄR:

 1. Häll mjölk, grädde och salt i en liten tjockbottnad kastrull.

 2. Skär vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg i vaniljstången och fröna i kastrullen.

 3. Skölj av citronerna. Skala det gula skalet på en citron med en potatisskalare och lägg ner det i blandningen.

 4. Riv skalet på de andra citronen och lägg i en skål tillsammans med saften från alla citronerna. Ställ skålen åt sidan.

 5. Värm upp mjölkblandningen till strax under kokpunkt. Vispa äggulor och socker lätt i en skål.

 6. Häll först lite av den varma mjölkblandningen i de vispade äggulorna under konstant vispning. Häll sedan i resten av den varma mjölkblandningen.

 7. Häll blandningen i kastrullen igen. Låt blandningen tjockna under låg värme och rör om hela tiden med ett gummiredskap tills den når en temperatur på 85 ° C. Blandningen får INTE koka! Använd en digital termometer för att kontrollera temperaturen.

 8. Häll omedelbart blandningen genom en sil i en skål. Lägg skålen i ett iskallt vattenbad och kyl snabbt ner blandningen till ca. 4 ° C med regelbunden omrörning. Byt vid behov vattnet så att det alltid är kallt.

 9. Tillsätt citronsaftblandningen lite åt gången – smaka på grädden och sluta när du tycker att den har rätt sötsur balans.

 10. Kör med en elvisp för att säkerställa att blandningen blir helt jämn. Häll sedan blandningen i en tätt tillsluten behållare och kyl den tills den är helt kall.

 11. Häll i blandningen i glassmaskinen och starta glassprocessen. Det tar cirka 45 min. för att glassen ska vara helt klar. Ha koll mot slutet, så att du har tid att ta ut glassen så snart den är klar, annars blir det svårt att få ut glassen eftersom den snabbt blir för hård. När du är klar kommer den att ha en fast och fin struktur.

 12. Servera citronglassen till önskat antal portioner, garnera med strimlor av citronskal och servera omedelbart.

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

VANILLA GLASSMASKIN

1,5 L Kastrull Produre Pro