Det här är utan tvekan den bästa kaffeglassen du någonsin har smakat.

INGREDIENSER:

För 4-6 personer (ca 600 g glass)

 • 250 g mjölk
 • 250 g vispgrädde
 • 1 nypa salt
 • 1 vaniljstång
 • 110 g socker
 • 45 g hela kaffebönor
 • 60 g äggulor (ca 3-4 st.)

GÖR SÅ HÄR:

 1. Häll mjölk, grädde och salt i en liten kastrull.

 2. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och tillsätt vaniljstången och fröna tillsammans med 50 g socker och hela kaffebönor i mjölkblandningen. Värm upp till strax under kokpunkten. Ta av från värmen, täck över och låt sjuda i 10 minuter.

 3. Vispa äggulor och resterande 60 g socker lätt i en skål.

 4. Häll först en del av den varma mjölkblandningen i de vispade äggulorna under konstant vispning. Häll sedan i resten av den varma mjölkblandningen.

 5. Häll ner i kastrullen igen. Låt blandningen tjockna under låg värme och rör om hela tiden med ett gummiredskap tills den når en temperatur på 85 ° C. Blandningen får INTE koka! Använd en digital termometer för att kontrollera temperaturen.

 6. Häll omedelbart blandningen genom en sil i en skål. Lägg skålen i ett iskallt vattenbad och kyla snabbt blandningen till ca. 4 ° C med regelbunden omrörning. Byt vid behov vattnet så att det alltid är kallt. Vispa med en elvisp för att säkerställa att blandningen blir helt jämn. Häll blandningen i en tätt tillsluten behållare och kyl den tills den är helt kall.

 7. Häll i blandningen i glassmaskinen och starta glassprocessen. Det tar cirka 45 min. för att glassen ska bli helt klar. Ha koll på glassen mot slutet, så att du har tid att ta ut glassen så snart den är klar, annars blir det svårt att få ut all glass eftersom den snabbt hårdnar.

 8. Lägg glassen i en tätt tillsluten behållare och förvara den i frysen tills du är redo att servera den. Om glassen har legat i frysen länge och har blivit fast, låt den tina i ca. 30 minuter i kylskåp innan servering. Servera glassen i önskat antal portioner. Serveras omedelbart.

Tips! Du kan hoppa över att ställa den kylda blandningen i kylen, och istället hälla direkt i glassmaskinen. Processen i glassmaskinen tar då lite längre tid, ca. 15 minuter mer (totalt ca 60 min.)

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

VANILLA GLASSMASKIN

1,5 L Kastrull Produre Pro