Du måste bara prova lavendel i glassen. Använd färsk eller torkad lavendel att smaksätta grädden med som används i glassbasen. Men se till att du inte låter lavendeln stå för länge. I detta recept serveras lavendelglassen tillsammans med oemotståndlig honungskaramell när den serveras.

Bild och recept är från Morten Heiberg – från boken ”Heibergs glass”

INGREDIENSER:

För 4-6 personer (ca 660 g färdig glass)

 • 225 g mjölk
 • 275 g vispad grädde
 • ¼ tsk salt
 • 2 matskedar färska eller torra lavendelblommor (utan stjälk)
 • 100 g äggulor (ca 6 st.)
 • 125 g socker

Tillbehör:

1 portion honungskaramell

 

GÖR SÅ HÄR:

 1. Häll mjölk, grädde och salt i en tjockbottnad kastrull.

 2. Tillsätt lavendelblommor och värm blandningen till strax under kokpunkten. Ta bort kastrullen från värmen, täck över den och låt lavendelblandningen stå i ca. 10 minuter.

 3. Vispa äggulor och socker lätt i en skål. Häll lite av den varma lavendelblandningen i de vispade äggulorna medan du ständigt vispar. Häll sedan i resten av den varma blandningen. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Låt tjockna under låg värme och rör om hela tiden med ett gummiredskap tills den når en temperatur på 85 ° C. Blandningen får INTE koka! Använd en digital termometer för att kontrollera temperaturen.

 4. Häll omedelbart blandningen genom en sil i en skål. Lägg skålen i ett iskallt vattenbad och kyl ner snabbt tills blandningen är cirka 4 ° C med regelbunden omrörning. Byt vid behov vattnet så att det alltid är kallt. Vispa med en elvisp för att säkerställa att blandningen blir helt slät. Häll blandningen i en tätt tillsluten behållare och kyl den tills den är helt kall.

 5. Häll blandningen i glassmaskinen och starta glassprocessen. Det tar cirka 60 min. för att glassen ska vara helt klar. Ha koll mot slutet, så att du har tid att ta ut glassen så snart den är klar, annars blir det svårt att få ut all glass eftersom den hårdnar snabbt.

 6. Lägg glassen i en tät tillsluten behållare och förvara den i frysen tills du är redo att servera den. Om glassen har legat i frysen länge och har blivit hård, låt den tina i ca. 30 minuter i kylskåp innan servering. Servera glassen i önskat antal portioner genom att alternera glass och honungskaramell i höga glas. Serveras omedelbart.

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

VANILLA GLASSMASKIN

1,5 L Kastrull Produre Pro