Ingredienser

  • 250 g sötmjölk
  • 250 g grädde
  • 1 nypa saltflingor
  • 130 g honung
  • 100 g äggulor (cirka 6 stycken)
  • 125 g osötad mandelgrädde från Summerbird  

Tillbehör

  • 6–8 mandelflarn
  • Karamelliserade mandlar
  • Karamellsås
  • Färska hallon

Bild och recept är från Morten Heiberg från boken Heibergs glass

  1. Häll mjölk, grädde och salt i en liten kastrull och värm upp den till kokpunkt.
  2. Vispa lätt äggulor och honung i en skål. Häll först lite av den varma mjölkgrädden i de vispade äggulorna under konstant vispning för att vänja sig till värmen. Häll sedan in resten av den varma mjölkgrädden. Häll allt in igen.
  3. Låt grädden tjockna under låg värme och rör om hela tiden med ett gummiverktyg tills det når en temperatur på 85 ° C. Krämen får INTE koka! Använd en digital termometer för att kontrollera temperaturen. När krämen har nått 85 ° C, häll den omedelbart genom en sil i en skål.
  4. Tillsätt mandelgrädden och kör med en elvisp för att säkerställa att blandningen är helt jämn. Placera skålen i ett iskallt vattenbad och kyl snabbt blandningen till ca. 4 ° C under regelbunden omrörning. Byt vid behov vattnet så att det alltid är kallt.
  5. Häll blandningen i en tät tillsluten behållare och placera i kylen tills den är helt kall. Häll blandningen i glassmaskinen och starta glassprocessen. Det tar cirka 45 min. för att glassen ska bli helt klar. Håll ett öga på slutet så att du kan ta bort glassen så snart den är klar, annars blir det svårt att få ut hela glassen när den snabbt blir fast. När du är klar kommer den att ha en fast och fin struktur.
  6. Förvara glassen i en tätt tillsluten behållare i frysen tills den serveras. Du kan också forma den mjuka glassen direkt i serveringsformerna och lägg dem sedan i frysen. Låt dem frysa i minst 3-4 timmar, helst längre.
  7. Ta glassen ur frysen 15-20 minuter innan servering och vänd dem ur formarna genom att doppa dem lätt i ljummet vatten för att göra glassen lättare. Du kan också använda mjuka silikonformar, de gör det superlätt att få glassen igen, även utan användning av vatten. Dekorera med mandelflarn, hackade karamelliserade mandlar, karamellsås och färska hallon. Servera omedelbart.

REKOMMENDERADE PRODUKTER:

1,5 L Kastrull Produre Pro

VANILJE GLASSMASKIN

ESSENTIAL ELVISP